Locale Altele
Luni, 29 Aprilie 2024
Luni, 29 Apr 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Peste 150 de copii sunt sprijiniți în cadrul caravanei „Educalternativa”
Asociația Stea Satu Mare  - Luni, 8 Septembrie 2014

În perioada februarie – octombrie 2014 Asociaţia STEA derulează la Satu Mare proiectul „Educaţie pentru viitor” care are ca scop susţinerea educaţiei timpurii, a integrării în sistemul educativ şi a dezvoltării abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor din medii defavorizate din municipiul Satu Mare.

Proiectul, iniţiat şi coordonat de Andrei Henciu, angajat Orange, a fost selectat în cadrul concursului Susţine un ONG” organizat de Fundaţia Orange, ce oferă anual fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţii Orange România, program ce a oferit în 2014 finanţări de peste 125.000 lei.

Valoarea totală a proiectului „Educaţie pentru viitor” este de 53.274 lei, din care 30.260 lei sunt oferiți de Fundația Orange. Implementarea proiectului este posibilă şi datorită co-finanţării pe care Asociaţia STEA o primeşte din partea partenerilor Grenoble Isere Romania şi Solidarite Enfance Roumanie (Franţa), Popica Onlus (Italia) şi Consiliul Local Satu Mare prin Serviciul Public de Asistenţă Socială.

În cadrul proiectului a fost creată, în premiera pentru municipiul Satu Mare, o caravană educativă numită “Educalternativa” ce se deplaseaza în zonele defavorizate pentru a realiza o gamă diversificată de activităţi atât cu copii şi tineri, cât şi cu părinţii acestora.

Până la finalul lunii iulie la activităţile Caravanei „Educalternativa” au participat 158 de copii, iar 49 părinţi au fost sensibilizaţi cu privire la creşterea gradului de asumare a rolurilor parentale. Echipa Asociației Stea a organizat activităţi educative direct în mediul de viață al beneficiarilor, zonele atinse fiind: stadionul „Unio” (63 de copii şi tineri beneficiari); mal drept Someş, zona barăcilor improvizate în apropierea ştrandului termal (11 copii beneficiari); zona defavorizată din cartierul Sătmarel (în medie 84 copii beneficiari). Caravana a fost echipată cu pavilioane de cort, mese şi scaune, materiale educative şi o remorcă pentru transportarea acestora.

În lunile aprilie şi mai activitatea caravanei s-a desfăşurat de zece ori/lună, însumând în medie șase ore / săptămână. Începând din luna iunie caravana se realizează în fiecare zi (de luni până vineri).

Programul cuprinde diferite activităţi cu copiii şi tinerii, desfăşurate în general pe grupe de vârstă: jocuri educative şi activităţi de tip didactic combinate cu activităţi de animaţie socio-educativă şi concursuri sportive (fotbal şi volei). În același timp, tinerii şi părinţii prezenţi sunt responsabilizaţi să ajute echipa educativă la realizarea activităţilor.

Scopul principal al acestor activităţi este să-i pregătească pe copii pentru integrarea la grădiniţă şi la şcoală. Astfel, se pune un accent deosebit pe dezvoltarea abilităţilor sociale şi a inteligenţei emoţionale, urmărind creşterea stimei de sine şi a capacitatii de adaptare la viaţa în societate. În paralel, asistentii sociali au lucrat cu parintii pentru pregătirea înscrierii copiilor în sistemul de învăţământ.

„Colaborarea dintre Asociatia Stea, asistentii sociali si autoritati a functionat foarte bine si am reusit astfel ca intr-un timp relativ scurt sa obtinem rezultate importante. Sunt foarte mandru ca in numai 4 luni am reusit sa convingem 14 copii din 6 familii sa se inscrie la scoala. 3 tineri au obtinut locuri de munca iar 27 persoane au obtinut acte de identitate. Alti 17 tineri au fost sprijiniti de noi pentru a obtine diferite drepturi si servicii comunitare – de la servicii medicale pana la locuinte sociale. Suntem convinsi ca si in lunile urmatoare vom obtine rezultate cel putin la fel de bune.” a declarat Andrei Henciu, angajat Orange, coordonatorul proiectului.  

 Pe lângă activităţile directe desfășurate în zonele defavorizate din Satu Mare, Caravana „Educalternativa” a realizat o serie de acţiuni de educaţie civică impreuna cu tinerii de la centrul de zi: întreţinerea unui spaţiu de joacă  din cartierul Micro 17 şi organizarea unor activităţi menite să promoveze voluntariatul şi să crească gradul de implicare a oamenilor din comunitatea sătmăreană în actiuni in beneficiul copiilor din grupuri vulnerabile.

Până în prezent, la activitățile educative organizate de Asociația Stea în această vară au participat peste  30 de voluntari. Pentru a asigura continuitatea activităţilor Caravanei “Educalternativa” echipa Asociaţiei Stea are în continuare nevoie de voluntari, de aceea mobilizarea comunităţii locale este foarte importantă.

Persoanele doritoare să participe ca voluntari la aceste acţiuni ne pot contacta la e-mail: asociatiastea@gmail.com, telefon: 0361884330 sau 0747232619, sau personal la centrul de zi din Satu Mare, Bulevardul Octavian Goga nr.14 in zilele lucrătoare de la ora 9.00 la 17.00.

Despre Asociaţia STEA

Asociaţia STEA este o organizatie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociatia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate.

Anual, prin fondul de finanţare “Lumea prin culoare şi sunet”, Fundația Orange oferă granturi pentru organizaţii neguvernamentale care propun proiecte în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere ajutându-le să comunice şi să relaționeze, pentru a se integra în societate şi pentru a trăi mai bine. Prin programul „Susţine un ONG”, Fundaţia Orange oferă fonduri pentru programe filantropice coordonate de angajaţi ai Orange România şi realizate în parteneriat cu o organizaţie non-profit parteneră. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi http://www.fundatiaorange.ro/

Pentru mai multe detalii, vă stăm la dispoziţie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, director, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau vă rugăm să vizitaţi www.asociatiasteasm.ro

1330 vizite
Distribuie pe